Len záchrana pro tropické dny

Nejteplejší období roku je tady a s ním zcela jistě přemýšlíš, co vhodného si obléknout, abys vypadala krásně, ale především se cítila pohodlně. Vzdušné lněné oblečení je vzhledem k horkým dnům téměř sázkou na jistotu!

Len se vyrábí z vláken rostliny lnu setého a tudíž se jedná o ekologický a zároveň přírodní materiál, který absorbuje vlhkost, ochrání před UV zářením, má antibakteriální vlastnosti a udrží tě i přes horké letní teploty v chladu.

V tomto článku se dozvíš, jak lněné oblečení nosit, s čím ho kombinovat, abys vytvořila stylový outfit a jak se o něj správně starat, abys prodloužila jeho už tak dlouhou životnost.

S čím kombinovat lněné oblečení

Kombinací lněného oblečení s jinými přírodními materiály nikdy nemůžeš šlápnout vedle. Len je snadno kombinovatelný s bavlnou, džínovinou, hedvábím i dalšími materiály z přírodních vláken. 

Lněná košile | Bavlněné kraťasy

Lněné košile jsou velmi oblíbeným kouskem, skvěle bude vypadat s bavlněnými kraťasy, nebo třeba krátkými legínami.

 

Lněná Tunika | Lněné kalhoty

Není třeba se bát ani outfitu, který bude sestaven celý z lněné látky, ty se budeš cítit pohodlně a v monochromatickém outfitu to vypadá velmi promyšleně. 

Lněné kalhoty | Bavlněná tunika

Lněné kalhoty, kraťasy nebo sukně stačí doplnit bavlněným tričkem či tunikou a hned vznikne jedinečný, ale především pohodlný outfit.

 

Lněná tunika | Penci šaty z Viskózy

Tento materiál bude vypadat skvělé i s viskózou (jemného vlákna, který naoko vypadá jako hedvábí). Tato kombinace vytvoří zajímavý a stylový kontrast, který bude působit velmi sofistikovaně a svěže.

Pár tipů na závěr

Neboj se vrstvit: Lněné košilové šaty přehoď přes bavlněné tričko a džíny a klasický outfit povýšíš ještě o level výš!

Kombinuj s DENIM: Len si skvěle rozumí s džínovinou. Vezmi si jakýkoliv odstín džínů a doplň je lněnou košilí nebo tričkem a tím vytvoříš krásný neformální outfit.

Slaměné a kožené doplňky: K dokonalosti outfitu pak jen postačí nějaký doplněk v podobě slaměného klobouku, kabelky z přírodních vláken nebo třeba kožených pantoflí. 

Jak se o lněné oblečení starat

Pokud se rozhodneš prát lněné oblečení v pračce, per ho pouze při nízkých teplotách (max. 40 stupňů) a používej jemné prací prostředky, aby nedošlo k poškození vláken. Je třeba počítat s tím, že len se při praní v pračce sráží o 3 - 7%. Dbej na to, aby mělo oblečení v pračce dostatek prostoru a buben nebyl přeplněný. Len je náchylnějším materiálem k lámání vláken a mačkání, a proto by se neměl ždímat ani sušit v sušičce. Nedoporučuje se používat aviváž ani bělidlo. Lněné oblečení je nejlepší žehlit, když je ještě trochu vlhké. Neboj se zvolit vysokou teplotu, která vláknu nijak neuškodí. Nejlepším skladováním lněného oblečení je zavěsit ho volně na ramínka, aby se předešlo jeho zmačkání.

Vyzkoušej i ty lněné oblečení

Len se rok od roku dostává výš v žebříčku oblíbenosti. Oblíbili si ho módní návrháři i bytoví designéři po celém světě!

A pokud přece jen s pořízením nějakého lněného kousku stále váháš, není třeba se ničeho obávat, nás jeho vlastnosti v těchto horkých dnech naprosto přesvědčily! A pokud vás snad brzdí jeho mačkavost, v dnešní době existuje několik variant, kdy jsou ke lnu přidány různé příměsi, které mačkavost eliminují. (Viz Tunika Cube, kalhoty Loren, Tunika Bonie, tunika Miranda). Klikni a prohlédni si vše z lněné kolekce

 
Vytvořil Shoptet | Design Shoptetak.cz